Enligt den senaste prognosen för renoveringar, om- och tillbyggnader inom lokalsegmentet väntas ROT-investeringarna öka svagt fram till 2026. Bidragande till aktiviteten är bland annat EU:s skärpta energieffektiviseringsdirektiv tillsammans med nya behov inom kontorsmarknaden. Den demografiska utvecklingen och ett åldrande fastighetsbestånd gör att även renoveringar i skolor och vårdbyggnader ökar 2025-2026.
Den nya bedömningen visar att de sammanlagda ROT-investeringarna i lokalsegmentet under 2024 uppgår till drygt 90 miljarder kronor, vilket är en minskning jämfört med 2023. Investeringarna växer därefter svagt 2025 och med lite högre ökningstakt under 2026.
Vad talar för en högre ROT-aktivitet?
▪️Den ekonomiska återhämtningen har dröjt, men bedömningen är att konjunkturen vänder 2025 vilket ökar investeringsutrymmet för såväl privata fastighetsägare som kommuner och regioner.
▪️EU:s skärpta energieffektiviseringsdirektiv som formellt beslutades av EU i våras ska implementeras i ländernas nationella lagstiftning under våren 2026. Det omfattar nya och befintliga bostäder och lokaler och väntas bidra till stora investeringar i enerenergibesparande åtgärder samt energieffektiviseringar.
▪️Bedömningen är att energieffektiviseringsdirektivet kommer ge lite mer effekt på ROT-aktiviteten i offentliga lokaler då EU-direktivet poängterar att offentliga byggnader väntas visa vägen. För privata fastighetsägare finns dock incitament i form av kostnadsbesparingar och högre värderingar av energieffektiva byggnader.
Vad talar för en lägre ROT-aktivitet?
▪️Återhämtningen i konjunkturen har dröjt och inte förrän nästa år väntas svensk ekonomi komma på fötter igen. Det dröjer innan arbetsmarknaden och hushållens konsumtion kommit tillbaka till tidigare nivåer vilket dämpar aktiviteten inom särskilt hotell, restaurang, affärslokaler och kontor som är beroende av sysselsättningen och hushållens konsumtion.
▪️Kommunernas och regionernas försämrade ekonomi har bidragit till sjunkande ROT-investeringar i skolor och vårdbyggnader. Den demografiska utvecklingen med en allt äldre befolkning och ett åldrande fastighetsbestånd innebär dock att renoveringsbehoven är stora. En successivt växande aktivitet väntas från och med 2025 då konjunkturen vänder uppåt.
▪️Kompetensbristen i byggbranschen väntas öka framöver och eftersom renoveringar är arbetsintensiva till sin natur så skulle brist på arbetskraft kunna bli en flaskhals inom ROT-segmentet.
Så väntas ROT-aktiviteten bli för olika byggnadstyper
Kontor
- Arbetsmarknaden höll emot länge men försvagades betydligt under 2024. Arbetslösheten är nu den högsta på 10 år, bortsett från pandemin. Kontorsmarknaden har därmed också försvagats och utbudet är idag större än efterfrågan. Stigande hyreskostnader och den ökade andelen hybridarbete har dessutom förskjutit behoven till mindre kontorslokaler samt kontorslokaler med hög kvalitet i attraktiva lägen.
- De nya arbetsformerna såsom hybrid- och distansarbete har ökat efterfrågan på anpassade kontorslokaler vilket hållit uppe ROT-aktiviteten även under nedgången. Behoven väntas även bidra till aktiviteten framöver.
- I år väntas ROT-investeringarna i kontorssegmentet uppgå till cirka 13,5 miljarder kronor. I takt med att konjunkturen förbättras så stärks även förutsättningarna för investeringar i olika ROT-åtgärder.
Affärslokaler
- De senaste årens tuffa ekonomiska situation för de svenska hushållen samt e-handelns ökning har drabbat handeln och därmed även affärslokaler. Med anledning av konsumenternas minskade köpkraft så har hyreskostnaderna som är indexerade mot KPI inte kunnat överföras på konsumenten.
- ROT-investeringarna väntas uppgå till cirka 6 miljarder kronor men återhämtar sig något under prognosperioden från dagens låga nivåer.
Lagerlokaler
- Ökningen av e-handeln på fysiska butikers bekostnad och en större prismedvetenhet bland konsumenter har ökat behovet av effektiva logistikkedjor, ändamålsenlig lageryta och snabba leveranser vilket drivit på investeringar i nya lager och ombyggnationer.
- Industrins långsiktiga tillväxt och utökade prioriteringar mot att skapa motståndskraftiga leveranskedjor driver också på efterfrågan på anpassade lagerlokaler framöver. I år är bedömningen att investeringarna uppgår till cirka 9 miljarder kronor.
Hotell och restaurang
- Hotell- och restaurangbranschen har visat sig vara ovanligt motståndskraftig under konjunkturnedgången. Den inhemska och utländska turismen har varit fortsatt starkt sedan pandemin även om affärsresandet minskat. Dessutom har konsumenterna fortsatt spendera på restaurangbesök trots det minskade konsumtionsutrymmet. Att branschen hållit emot väl och väntas gynnas av det förbättrade ekonomiska läget framöver ger utrymme för investeringar på lite längre sikt vilket gynnar ROT-aktiviteten.
- ROT-investeringarna bottnade 2023, men har under året återhämtat sig. Investeringarna väntas i år landa på cirka 4,5 miljarder kronor för att därefter växa successivt under resten av prognosperioden.
Undervisningsbyggnader, sjukhus och övriga byggnader >>
- I denna kategori återfinns primärt offentligt finansierade byggnader som normalt sett inte är lika känsliga för konjunktursvängningar. Av större betydelse är demografiska faktorer och byggnadsbeståndets struktur och ålder.
- Trots att segmentet generellt är motståndskraftigt mot konjunkturella förändringar så är bedömningen att ROT-investeringarna just nu dämpas tillfälligt av kommuners och regioners svaga ekonomi men väntas sedan öka relativt stabilt under både 2025 och 2026.
- Mot slutet av prognosperioden ger kraven på skärpta energieffektiviseringar en ökad ROT-aktivitet som väntas pågå långt bortom prognosperioden.
- Under det senaste decenniet har det byggts relativt många nya vårdbyggnader och trenden väntas fortsätta även framöver. Det befintliga beståndet är gammalt och de demografiska behoven med en allt äldre befolkning bidrar till de ökade behoven. I regionerna görs en avvägning mellan att bygga nytt och renovera befintligt bestånd. Det som talar för ökad ROT-aktivitet är att behoven idag överstiger utrymmet i investeringsplanerna.
Behöver du mer information om våra prognoser för byggmarknadens olika segment så kan du läsa vidare här eller kontakta Johan Melbäck på telefon 08-440 93 64 eller e-post johan.melback@prognoscentret.se.