115
arrow icon
arrow icon
arrow icon
arrow icon

Prognos för ROT lokaler

Energieffektiviseringar och nya kontorsbehov förhöjer aktiviteten fram till 2026.

Av Prognoscentret caret down icon caret down icon

Anna Brinkhagen

Christian Brander

Ellinor Lindstrøm

Emelie Bratt

Erika Knutsson

Ingrid Mjøs

Jan von Essen

Johan Grip

Ludvig Uggla

Malin Zethraeus

Mårten Pappila

Ola Stadler

Patric Lindqvist

Rasmus Evaldsson

Sara Snöbohm

Thomas Ekvall

Tor Tor

Prognoscentret

9 december 2024
arrow icon
arrow icon
Av Prognoscentret caret down icon caret down icon

Anna Brinkhagen

Christian Brander

Ellinor Lindstrøm

Emelie Bratt

Erika Knutsson

Ingrid Mjøs

Jan von Essen

Johan Grip

Ludvig Uggla

Malin Zethraeus

Mårten Pappila

Ola Stadler

Patric Lindqvist

Rasmus Evaldsson

Sara Snöbohm

Thomas Ekvall

Tor Tor

Prognoscentret

9 december 2024
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20241209135249721.png?maxwidth=2000 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20241209135249721.png?maxwidth=900
keyboard left icon
keyboard right icon
0

Enligt den senaste prognosen för renoveringar, om- och tillbyggnader inom lokalsegmentet väntas ROT-investeringarna öka svagt fram till 2026. Bidragande till aktiviteten är bland annat EU:s skärpta energieffektiviseringsdirektiv tillsammans med nya behov inom kontorsmarknaden. Den demografiska utvecklingen och ett åldrande fastighetsbestånd gör att även renoveringar i skolor och vårdbyggnader ökar 2025-2026. 


Den nya bedömningen visar att de sammanlagda ROT-investeringarna i lokalsegmentet under 2024 uppgår till drygt 90 miljarder kronor, vilket är en minskning jämfört med 2023. Investeringarna växer därefter svagt 2025 och med lite högre ökningstakt under 2026.


Vad talar för en högre ROT-aktivitet?  

▪️Den ekonomiska återhämtningen har dröjt, men bedömningen är att konjunkturen vänder 2025 vilket ökar investeringsutrymmet för såväl privata fastighetsägare som kommuner och regioner.  

▪️EU:s skärpta energieffektiviseringsdirektiv som formellt beslutades av EU i våras ska implementeras i ländernas nationella lagstiftning under våren 2026. Det omfattar nya och befintliga bostäder och lokaler och väntas bidra till stora investeringar i enerenergibesparande åtgärder samt energieffektiviseringar.

▪️Bedömningen är att energieffektiviseringsdirektivet kommer ge lite mer effekt på ROT-aktiviteten i offentliga lokaler då EU-direktivet poängterar att offentliga byggnader väntas visa vägen. För privata fastighetsägare finns dock incitament i form av kostnadsbesparingar och högre värderingar av energieffektiva byggnader.

Vad talar för en lägre ROT-aktivitet?

▪️Återhämtningen i konjunkturen har dröjt och inte förrän nästa år väntas svensk ekonomi komma på fötter igen. Det dröjer innan arbetsmarknaden och hushållens konsumtion kommit tillbaka till tidigare nivåer vilket dämpar aktiviteten inom särskilt hotell, restaurang, affärslokaler och kontor som är beroende av sysselsättningen och hushållens konsumtion.

▪️Kommunernas och regionernas försämrade ekonomi har bidragit till sjunkande ROT-investeringar i skolor och vårdbyggnader. Den demografiska utvecklingen med en allt äldre befolkning och ett åldrande fastighetsbestånd innebär dock att renoveringsbehoven är stora. En successivt växande aktivitet väntas från och med 2025 då konjunkturen vänder uppåt. 

▪️Kompetensbristen i byggbranschen väntas öka framöver och eftersom renoveringar är arbetsintensiva till sin natur så skulle brist på arbetskraft kunna bli en flaskhals inom ROT-segmentet. 

Så väntas ROT-aktiviteten bli för olika byggnadstyper







Behöver du mer information om våra prognoser för byggmarknadens olika segment så kan du läsa vidare här eller kontakta Johan Melbäck på telefon 08-440 93 64 eller e-post johan.melback@prognoscentret.se.    

6661
TrueFalsec-22
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20241002141259703.png #FFFFFF
Les også